FIN

Sangastessa piisaa tekemistä moneksi päiväksi. Voitte kurkistaa kylän jokapäiväiseen elämään – maalillinen linna, kodikas kirkko, vanhat maalaistalot omenatarhoineen sekä kyläläisten ystävällisyys houkuttelevat jäämään pitemmäksikin aikaa. Jotkut meistä ovat viihtyneet täällä jo vuosia.

Sangasten linna on silmiinpistävin historisismin esimerkki Baltiassa. Linnan rakennutti tunnettu Sangasten ruislajikkeen kehittäjä, kreivi Friedrich Georg Magnus von Berg. Linnan nähtävyyksiä ovat goottityylinen eteisaula, ensimmäisen kerroksen upeat juhlasalit ja englantilaistyylinen metsästyssali, toisen kerroksen kirjasto tammenpuisine huonekaluineen ja sali käsinmaalattuine kaakeliuuneineen, tässä salissa on myös näyttely ruiskreivin elämäntyöstä. Linnan parvekkeelta sekä linnatornissa sijaitsevalta näköalatasanteelta avautuvat upeat näköalat puistoon ja ympäristöön. Linnan pääsisänkäynnin kaaripylväillä tuetussa katoksessa voi testata rakennustavan aikaansaamaa äänitehostetta – yhdessä nurkassa kuiskattu kuuluu selvästi vastapäiseen nurkkaan. Sangasten linnan suunnitteli arkkitehti Otto Pius Hippius, jonka innoituksen lähteenä oli kuuluisa Windsorin linna Englannissa. Linnaan suunniteltiin alunperin 99 huonetta, koska vain tsaarille kuuluvissa linnoissa sai olla 100 tai enemmän huonetta. Sangasten linna on avoinna talvisin vain etukäteistilauksesta. Lippuhinnat: lapset 1€, aikuiset 2€. Etukäteistilauksesta myös oppaan palvelu joko eestin, venäjän, englannin, suomen tai saksan kielellä. Yhteydenotto: (+372) 767 9300, info@sangasteloss.ee, www.sangasteloss.ee. 57°54'6''N 26°16'49''E.

Sangasten kasvitieteellinen puisto perustettiin linnan rakentamisen kanssa samanaikaisesti. Puiston silloinen pinta-ala oli yhteensä 54 hehtaaria ja erilaisia puu- ja pensaslajikkeita tai muotoja oli yhteensä 500. Kasvitieteellisen puiston perusperiaatteena oli kasvien maantieteellisen sijainnin mukainen sijoittelu. Edustettuina ovat eri osastoina Eurooppa, Etelä-Eurooppa, Siperia, Pohjois-Amerikka ja Eesti. Näissä osastoissa kasvaa erilaisia pihdan, kuusen, männyn, tammen ja koivun lajikkeita. Kasvitieteellisen puiston harvinaisimpia lajikkeita ovat mongolianvaahtera, viitavaahtera, Mantšurian-vaahtera, japaninvaahtera, Mantšurian aralia, Amurin korkkipuu, amurinmaakkia, Amurin tuomi, Mantšurian saarni, Bungen saarni, Amerikan-saarni, tavallinen valkopyökki, punainen tammi, punalehtinen pyökki, myöhäinen tuomi ja koreansembra. Puistossa on kävelyteitä ja vaelluspolkuja, puiston eri puulajikkeet on myös merkitty infotauluin. Erityisen mielenkiintoinen on keväinen kävelyretki puistossa muuttolintujen saavuttua.
Yhteydenotto: (+372) 767 9300, info@sangasteloss.ee, www.sangasteloss.ee. 57°54'6''N 26°16'49''E.

Harimäen näköalatorni sijaitsee Käärikun ja Sangasten välissä. Näköalatornin kokonaiskorkeus on 28 m, korkein näköalatasanne on 24 m korkeudella. Jokaisen Otepään seudulla vierailevan kannattaa käydä Harimäellä vilkaisemassa tornista avautuvia maisemia. Näköalatornin läheisyydessä kulkee 14 km pituinen Kekkosen retkeilyreitti, joka on kesäisin retkeilykäytössä ja palvelee talvisin hiihtolatuna. Retkeilyreitin lepo- ja piknikpaikka sijaitsee juuri Harimäen näköalatornin vieressä. Harimäen näköalatornista näkyvät hyvin myös tornin lähelle pystytetyt maajumalien puupatsaat. Tornista tarjoutuu näköala Otepään kukkulalle ja yli Väike-Emajoen laakson myös Karulan kukkulalle.
57°59'26''N 26°22'21''E.

Sangasten linnoituskukkula sijaitsee noin 800 m etäisyydellä Harimäeltä. Linnoituskukkulan läheisyydessä oli noin 1000 vuotta sitten Latviasta Otepään kautta Tarttoon kulkeva maantie. Linnoituskukkulan korkein kohta on 175 m yli merenpinnan tason, sen seinämät ovat hyvin jyrkkiä, mutta siitä puuttuu linnoituskukkuloille ominainen muuri. Kansantarinoissa kerrotaan, että linnoituskukkulalla on ollut joskus Sangasten linna. Perimätiedon mukaan on ylhäällä linnoituskukkulalla ollut kellarinovi, josta on kulkenut salakäytävä läpi kukkulan lähellä sijaitsevalle pellolle. Linnoituskukkulan lähellä sijaitsi myös Rosvolaakso, joka sai nimensä siitä, että laakson kautta kulkevat kauppiaat ryöstettiin siellä aina putipuhtaaksi. 57°58'29''N 26°20'33''E.

Kiertokäynnit Ruiskylässä ja sen ympäristössä. Sangasten linnassa kiertokäynnit katolta kellariin, kiertokäynnit kasvitieteellisessa puistossa (puiston kaikki salaisuudet paljastetaan), hevosajelu kartanon alueella, Ruiskylän raiteilla ja vaikka Otepäälle tai Valgan kaupunkiin asti. Oppaiden palvelu etukäteen tilaamalla eestin, venäjän, suomen, englannin tai saksan kielellä.
Yhteydenotto: (+372) 767 9300, info@sangasteloss.ee, www.sangasteloss.ee.

Kakulaanen matkailutila, paintball, luontoretket. Tule ja ota mittaa urheilullisessa sotaleikissä paintball’issa! Paintball’ia voi pelata niin luonnonmaastossa kuin myös erillisillä sitä varten rakennetuilla kentillä. Voit valita pelissä erilaisia tehtäviä kuten vastustajan lipun kaappaus tai alueen puolustaminen tai valloittaminen. Varusteita on 20 henkilölle, tuomari on talon puolesta.
Yhteydenotto: (+372) 535 05056, info@kakulaane.eu, www.kakulaane.eu, 57°53'2''N 26°20'35''E.

Loodusturism.ee retket: Kanoottiretket ja luonnossa selviytymiskoulutusretket Pikku-Emajoella kokeeneen oppaan johdolla. Oppaiden avustuksella on mahdollista tutustua ympäristön luontoon potkupyörillä tai potkukelkoilla. Luontovalokuvauksen harrastajille järjestetään ympärivuotisesti
luontokuvaretkiä.
Yhteydenotto: (+372) 527 2701, info@loodusturism.ee, www.loodusturism.ee.

 

 

Tartemik OÜ metsästysretket: metsästäjien matkassa luontopoluilla, metsästystarinat ja metsästäjälounas nuotiolla, eläinten tarkkailua ja ruokintaa, eläinten yötarkkailua, valokuvametsästystä, jousiammuntaa.
Yhteydenotto: (+372) 518 2016, kaidotamberg@gmail.com.

Pikku-Emajoki (Väike-Emajõgi) on tämän alueen tärkein vesiväylä. Joki kulkee Restun ja Sangasten kirkon välissä tien kanssa samansuuntaisesti ja tekee välillä isojakin mutkia löytääkseen tiensä kukkuloiden välistä. Joen laakso on välillä hyvin kapea, välillä taas leveä. Joki on Sangasten kirkon läheisyydessä noin 7 metriä leveä. Jokea pitkin veneellä kulkeva ohittaa Sangasten myllyn ja villamyllyn, Korvan luhtaniityn sekä hiekkakivipaljastumia, joita jatkuu aina Soorun, Hummuliin, Barclay de Tollyn mausoleumiin tai vaikkapa Võrtsjärveen asti. Loppupäässä joki on jo leveämpi ja sopii isommillekin veneille. Keväisin voi kokea tulvan, kun Pikku-Emajoki nousee yli reunojensa ja uittaa koko pikkulaakson. Mielenkiintoisinta on tehdä kanoottimatkoja paikkoihin, jossa vene on ainoa kulkuväline. Rauhallisimmin voi taas ottaa lekottelemalla joen tai tekojärven rannalla, tarkkailemalla luontoa tai ongitsemalla. Nappaako? Jollei satu olemaan onkea matkassa, sitä voi mennä pyytämään Kakulaanen matkailutilalta.
Yhteydenotto: (+372) 535 05056, info@kakulaane.eu, www.kakulaane.eu, 57°53'2''N 26°20'35''E.

Kuutsemäen lomakeskus. Otepään kukkula-alueen korkein paikka, Kuutsen harju Kuutse mäki), sijaitsee Sangastesta vain 11 km etäisyydellä. Vuosien mittaan siitä on kehittynyt suosittu vapaa-ajan
viettopaikka, Kuutsemäen Lomakeskus. Keskus on ollut toiminnassa jo 12 vuotta, se on tunnettu tarjonnasta aktiiviseen vapaa-ajanviettoon ja urheiluun niin talvisin kuin myös kesäisin. Laskettelun ja lumilautailun ystäville on tarjolla 6 eri vaikeusasteen rinnetta, rinteenpituudet alkaen 214 metriä aina 514 metriin asti. Lapsille on keskuksessa oma laskettelurinne.
Yhteydenotto: (+372) 766 9007, info@kuutsemae.ee, www.kuutsemae.ee, 58°1'32''N 26°19'14''E.

Käärikun Urheilukeskus. Käärikun Urheilukeskus sijaitsee Sangastesta vain 13 km etäisyydellä. Urheilukeskuksessa on hyvinhoidetut hiihtoladut ja retkeilypolut, urheilutalo, yleisurheilukenttä, pallokentät, maauimala, pyörä- ja hiihtovälineiden vuokraus. Urheilukeskuksesta alkaa myös Kekkosen retkeilypolku, joka on käyttökunnossa vuoden ympäri – kesäisin lenkkeilijöille, retkeilijöille,
harrastaja- ja huippu-urheilijoille, pyöräilijöille, talvisin hiihtäjille. Nimensä retkeilypolku sai Suomen presidentti U. K. Kekkosen vierailun kunniaksi. 15 km pituinen retkeilypolku lähtee Käärikun hiihtokentältä ja kulkee läpi luonnonkauniiden paikkojen, muun muassa pitkin Harimäenkin rinteitä.
Yhteydenotto: (+372) 766 5600, info@kaariku.com, www.kaariku.com, 58°0'12''N 26°23'21''E.